Blogi

24.03.2023

Pidetään huolta - myös maapallostamme

Monissa vaalikoneissa asetetaan vastakkain infrahankkeita sekä luontoarvoja. Näen tämän melko haastavana vastakkainasetteluna, koska näissä puhutaan pohjimmiltaan täysin erilaisista asioista. Esimerkiksi liikenneinfraa voidaan toteuttaa tällä hallituskaudella, seuraavalla tai jättää toteuttamatta, mutta luonto ei voi odottaa – jos nyt teemme päätöksiä, jotka turmelevat luontoa, emme saa niitä enää tekemättömäksi. Näissä asioissa ei ole ”eiku”-nappia. Esimerkiksi meille varsinaissuomalaisille tärkeän Saaristomeren tilaa ei ole enää varaa heikentää yhtään.

Pelkäänpä pahoin, että emme oikeasti vielä edes osaa aavistaa, mitä vaikutuksia luonnon monimuotoisuuden kapenemisella ja ekosysteemien tuhoutumisella tulee olemaan. Ilmastonmuutoksen seurauksia tiedostetaan jo melko laajasti, mutta uskon, että esimerkiksi monimuotoisuuden kapenemisen seuraukset ovat haastavampia nähdä. Kuitenkin luonnossa jokaisella osasella on paikkansa ja luonnon erilaisissa ketjuissa pienikin muutos voi saada aikaan vyöryn. 

Uusi teknologia tulee avuksemme luonnon elinkelpoisena säilymisen haasteiden kanssa – luotan siihen. Se ei kuitenkaan vielä riitä. Voi olla väistämätöntä, että rikkaissa länsimaissa on pakko karsia jostain luonnon hyväksi. Asioita tulee kuitenkin muuttaa maltillisesti ja huolehtia myös ihmisten välisestä oikeudenmukaisuudesta vihreän siirtymän kanssa. Voisiko kehitysyhteistyörahoja kohdentaa esimerkiksi lisäkoulutukseen niille kolmansien maiden ihmisille, jotka menettävät työnsä vihreiden arvojen vuoksi? Ja tietysti myös täällä kotimaassa olisi oikeudenmukaista tarjota lisäkoulutusta työnsä menettäville. Yrityksille tulee tarjota ennen kaikkea porkkanaa, jotta ne entistä enemmän huomioisivat ympäristöarvot ja esimerkiksi kiertotalouden. Näitä porkkanoita voisi olla tarjolla esimerkiksi verotuksen kautta. Suomalaisten yrittäjien kunniaksi on todettava, että suurelle osalle yrityksiä vihreät arvot ovat sydämen asia ja luonnon arvostus näkyy toiminnassa.

Suomen kohdalla uskon, että vihreä siirtymä voi olla myös taloudellisessa mielessä lottovoitto. Me alamme olla kohta omavaraisia päästöttömän energian suhteen ja se antaa meille paljon mahdollisuuksia myös talouden kentällä. Voimme myydä puhdasta energiaa muualle tai voimme käyttää sen Suomessa korkean jalostusasteen paljon energiaa vaativien tuotteiden valmistamiseen. Sijoitusmarkkinoilla on hyvin selvästi nähtävissä se, että sijoittajille on tärkeää yritysten vastuullisuus ympäristön ja ihmisoikeuksien suhteen. Meillä on mahdollisuus tehdä hyvää talouspolitiikkaa ympäristönäkökulma huomioiden.

Ympäristöasia on meidän kaikkien asia ja meidän täytyy yhdessä löytää keinot oikeudenmukaiseen ja tehokkaaseen tapaan varmistaa se, että maapallon kantokyky riittää myös tulevaisuudessa.

 

 

Copyright 2024 © Satu Paananen
Yksityisyydensuoja ja evästeet

Jätä viesti