Blogi

04.03.2023

Vaalirauhaa

Minulla on ollut ilo ja kunnia osallistua Salon lukion sekä Perniön kyläyhdistyksen järjestämiin vaalipaneeleihin. Tunnelma panelistien kesken on ollut hyvä ja ehkä vähän liiankin sopuisa, kuten eräs rouva kommentoi. Pientä kuittailua ja sanailua on ollut juuri sopivasti sen verran, että yleisö on pysynyt hereillä.

Ikäväkseni kuulin kuitenkin eräältä suuren eduskuntapuolueen ehdokkaalta, että hän on saanut paneeleissa toisinaan todella tylyn vastaanoton – hänelle on buuattu ja muut ovat kieltäytyneet puhumasta hänen kanssaan. Voiko todella olla näin? Lavalla puhutaan kauniita sanoja koulukiusaamisesta ja sen kitkemisestä ja itse näytetään omalla esimerkillä, miten aikuisten maailmassa kiusaaminen on ihan ok, kunhan sen kohdistaa arvomaailmaltaan erilaiseen ihmiseen. 

Itsekin koen, että yhteisen sävelen löytäminen hyvin ääriajattelijoiden kanssa on itselleni vaikeaa – oli sitten kyse äärioikeistosta tai äärivasemmistosta. Siitä huolimatta voin kuunnella heidän näkemyksiään ja etenkin voin kunnioittaa myös heidän ihmisarvoaan. Ajattelen, että keskustelun kautta pystyn ehkä itse vaikuttamaan heidän ajatuksiinsa ja tuomaan niitä lähemmäs omaa arvomaailmaani. Raju tuomitseminen johtaa yleensä vain siihen, että toinen lukkiutuu entistä enemmän omiin kantoihinsa ja ne vahvistuvat. Useimmilla ihmisillä on kuulluksi tulemisen tarve ja kun se tarve täytyy, ihminen on valmis myös vastaanottamaan muiden ajatuksia.

Me jokainen kohtaamme toisemme omien reppujemme kanssa. Reppuihin on usein kertynyt paljon asioita omien valintojen kautta, mutta myös asioita, joihin emme ole itse pystyneet vaikuttamaan. Ketään ei pitäisi tuomita suoralta kädeltä, vaan pysähtyä kuuntelemaan, miksi se keskustelukumppani ajattelee asioista siten kuin ajattelee. Ei meidän tarvitsekaan hyväksyä toistemme kaikkia ajatuksia, mutta voimme ymmärtää, jos pysähdymme ihmisen äärelle. Rauhaa ei rakenneta poteroissa, joissa ne omat ääriajatukset vain vahvistuvat, vaan niissä hetkissä, kun syntyy yhteistä ymmärrystä ja aito tunne kohtaamisesta.

Vaalirauhaa kaikille!

Copyright 2024 © Satu Paananen
Yksityisyydensuoja ja evästeet

Jätä viesti