Blogi

13.03.2023

Ajatuksiani yrittäjyydestä

Itse en ole koskaan toiminut yrittäjänä. Palkkatyöläisen elämä on ollut tasaisen varmaa ja omalle turvallisuushakuiselle luonteelle sopivaa. Yrittäjiä kuitenkin ihailen suuresti heidän rohkeutensa ja yhteiskunnallisen merkityksensä vuoksi. Yrittäjät eivät käsittääkseni ole mikään täysin yhtenäinen ryhmä – pienyrittäjä saattaa toimia ihan yksinään ja toisaalta suurissa yrityksissä vain taivas on henkilöstön määrässä rajana.

Itse olen saanut seurata sivusta niin muutaman ihmisen työllistävää pienyritystä kuin it-alan kasvun imuun päässyttä, kymmeniä henkilöitä työllistävää yritystä. Tarpeet ja toiveet yhteiskunnalle ovat tietysti hyvin erilaisia yritysmuodosta ja alasta riippuen.

Yksi suurimmista asioista, johon yhteiskunta voi vaikuttaa, on työvoiman saatavuus. On äärimmäisen tärkeää, että meidän koulutusjärjestelmämme tuottaa osaavia ihmisiä oikeille aloille. Ja ideaalitapauksessa vieläpä oikean määrän. Tutkimuksen ja kehityksen investoinnit ovat erittäin merkityksellisiä, jotta kasvuyrityksille saadaan tukea ja voimaa puskemaan asioita eteenpäin uskottavasti. Tämän vuoksi olisi tärkeää, että tiedeyliopistojen rahoitus vakautettaisiin ja annettaisiin mahdollisuus täysipäiväiselle tutkimukselle.

Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on yrittäjälle usein iso askel. Jos haluaa lähteä hakemaan kasvua, se askel on yleensä jossain vaiheessa pakko ottaa. Toisaalta, kynnys voi tuntua korkealta, koska työntekijän palkkaaminen on yrittäjälle myös melkoinen riski – saanko sitä, mitä tilaan vai jotain ihan muuta. Useat yrittäjät toivovat paikallista sopimista ja työmarkkinoiden joustavuutta, jotka voisivat oikein sovittuina lieventää riskiä ja kannustaa yritystoiminnan viemistä seuraavalle tasolle. Näissä asioissa valtiovalta voisi ojentaa käden ja säätää lakeja siihen suuntaan, että työllistäminen olisi helpompaa ja riskejä voitaisiin loiventaa.

Toinen iso askel on investointien tekeminen – kannattaako laajentaa vai onko tässä hyvä. Valtio ei tietenkään voi lähteä arvottamaan ihmisten ratkaisuja tuon suhteen, mutta jonkinlaiset investointeja tukevat veroratkaisut varmasti kannustaisivat niiden tekemiseen. Yrittäjät itse eivät näe erilaisia yritystukia välttämättä tarkoituksellisina – usein niiden koetaan vääristävän kilpailua ja tekohengittävän yrityksiä, joiden selviämisedellytykset ilman tukia olisivat minimaaliset. 

Konkreettisten tukemisen keinojen lisäksi yrittäjät toivovat valtiolta ennakoitavaa ja vakaata politiikkaa. Yrittäjän pitäisi voida luottaa siihen, että mattoa ei vedetä jalkojen alta neljän vuoden päästä vaan omaa yritystoimintaa voisi kehittää pitkäjänteisesti ja luottaen siihen, että lainsäädäntö ei luo yllätyksiä.

Suomi tarvitse vahvan julkisen sektorin ja siihen rinnalle vahvan yksityisen sektorin. Parhaimmillaan ne tukevat toinen toistaan ja tuottavat koko Suomelle hyvinvointia. Keskustelemalla ja sopimalla voimme lisätä ymmärrystä näiden sektorien välillä ja löytää sen yhteisen hiilen, johon puhaltaa. 

Copyright 2024 © Satu Paananen
Yksityisyydensuoja ja evästeet

Jätä viesti